Att ge rätt dricks i USA kan kännas svårt som en hel vetenskap. Många gånger skulle jag velat ha en liten fusklapp i fickan för att få en hint om vad jag ska betala. Ofta känns det som om man som svensk får improvisera, eftersom det är mer ovanligt i Sverige. Genom åren har jag lärt mig en del. Här kommer en vägledning.

Restaurang – 20% av notan
Har du tur kan det i bland föreslaget belopp som du kan lägga i dricks. Oftast sträcker det sig från 15 till 23 %. Tänk på att bara ge dricks när du blir serverad av en servitör/servitris. Inte när du beställer över dricks på en snabbmatsrestaurang.

I baren – 2 dollar/öl eller drink

Skönhetssalong, hår, naglar eller massage -20% av notan
Hårtvätt av annan person än frisören – 2-5 dollar
Föning av annan person än frisören – 5-10 dollar

Valet parking – 5-7 dollar/bil
I USA är det vanligt att lämna bilen till Valet Parking vid ditt hotell eller när du ska gå på en show, bio eller en middag downtown. Du kör fram bilen, betalar avgiften och lämnar nycklarna till en chaufför som kör bort bilen åt dig. Det är en fin gest att ge drick redan då bilen körs bort (ca 3 dollar). Förhoppningsvis kan du räkna med att bilen får en bättre parkeringsplats och kanske placerad i skuggan om det är varmt ute. Ge chauffören din ”Valet-nyckel”, en speciell nyckel så du slipper ge honom hela din nyckelknippa. När du ska åka hem och chauffören kör fram bilen i gen är det dax för nästa dricks (ca 4 dollar denna gång).

Doorman – 2-3 dollar
Mannen som lyfter ur ditt bagage ur bilen och kör in väskorna på hotellet.

Front desk – 2 dollar
Om du får hjälp med att checka in tidigt eller checka ut sent.

Bellhops – 1-2 dollar/väska
De som kör väskorna till ditt hotellrum. Ge några extra dollar i dricks om du har stort eller tungt bagage. Har du bara en väska så ge ändå inte mindre än 2 dollar.

Concierge – 5-10 dollar
När du behöver råd om den bästa restaurangen, hjälp att boka bord eller biljetter till en show.

Roomservice – 20% av notan
Tänk på att det är som en servitör på en restaurang fast på ditt rum på hotellet.

Maid – 2 dollar/dag
Städerskan ges några dollar per dag och några dollar extra om du behöver extra toalettartiklar.

Lycka till!