Mellan storstadsdjungelns betong och konstanta ljud finns det trots allt lugna ställen där ni kan vila er från alla intryck. På de mest oväntade ställen finns det en ”spot” för att få en lugn stund. De här är mina favoritställen för lugn och ro i New York.

  • Greenarce Park – en liten park med vattenfall inkilat mellan höga byggnader på 51 gatan. Vi upptäckte den av en tillfällighet då vi bodde på Pod 51 rakt över gatan. Ta med något att äta eller köp i den lilla kiosken. En perfekt plats för en paus från Midtown som ligger runt hörnet.
  • Svenska Kyrkan NY – på en tvärgata från myllrande 5 avenyn ligger ett vackert hus med blyinfattade fönster och en svensk flagga vajande i vinden. Svenska Kyrkan NY ligger mitt i Midtown och kallar sig själva för en oas i storstadsvimlet. Ring på dörrklockan för att bli insläppt och en ny värld öppnar sig för er. Mellan den mörka inredningen och bruna heltäckningsmattor doftar det av kaffe och kanelbullar. Väggarna är fyllda med böcker och i en låda finns barnböcker på svenska. Inte så konstigt att lösenordet till wifi:et är Edens lustgård..
  • Stuyvesant Town – mitt i bostadsområdet Stuyvesant Town, StuyTown, på gränsen till East Village finns stora grönytor att leka på. I området bor 11 000 människor, men trots det känns det aldrig trångt. Området sägs vara det största parken på Manhattan förutom Central park. Förutom 15 lekplaster finns café, utomhusbio och en Green Market om sommaren.
  • Governors Island – i inloppet till New York ligger denna bilfria ö. En nedlagd militäranläggning som omvandlats till ett stort grönområde där New York-borna campar, grillar och njuter av lugnet om sommaren. Här kan både aktivera sig eller ta det lugnt. Hyr cykel eller åk i Manhattans längsta rutchkana. Köp mat från foodtrucksen eller ta med egen. Hit tar ni er med gratisfärjorna som avgår från nedre Manhattan & Brooklyn.
  • The Ravine – gå vilse på krokiga stigar, stenblock och i djupa skogar. I norra delen av Central Park finns området som får dig att känna långt i från storstaden. Här kan små ben få springa fritt och få utlopp för allt sitt klätterbegär. Handgjort och tillrättalagt med en känsla av vildmark.
  • För dig som reser utan barn rekommenderar jag puben Burp castle om du vill ha lugn och ro. En tyst bar där bartendern hysschar på er om ni blir för högljudda.