På Manhattan bor det nästan 80 000 barn under 5 år. Det innebär att det rullar omkring en massa barnvagnar på gatorna och min upplevelse är att Manhattanbor är väldigt hjälpsamma med att lyfta och öppna dörrar för dig med en vagn. Trottoarkanterna är höga och på vissa gator är det trångt men trots det känns staden mer barnvänlig än min hemstad i Sverige.

Tunnelbanan

I tunnelbanan finns det flera stationer med hiss. Tyvärr känns vissa hissar i bland smutsiga och klaustrofobiska. Är ni två som reser tillsammans så ta i stället på dig bra skor och bär själva upp för trapporna. Vid ett tillfälle fick vi hjälp med att bära av en finansman med kostym och portfölj. När han släppte ner vagnen sa han: Welcome to New York! och rusade vidare till jobbet.

I tunnelbanan finns det alltid en breddörr bredvid spärrarna som du kör in barnvagnen genom. Låt ditt sällskap gå genom spärren och putta upp dörren för dig och vagnen.

Försök att undvika rusningstrafiken då det precis som i alla storstäder är galet mycket folk.

Vill du veta vilka tunnelbanelinjer som har hiss och rulltrappor kan du kolla in MTA:s sida för tillgänglighet

Buss

Bussarna går kors och tvärs över Manhattan och du åker enkelt med ditt Metro card. Tyvärr måste man fälla i hop vagnen på bussen och jag tycker att det känns stressande om det är mycket folk.

Resevagn

För alla storstadsresor är det bästa att ha en smal och lätt vagn som tar liten plats och är enkel att lyfta. Nu finns det många vagnar på marknaden som du även kan ha med som handbagage vilket är smidigt. Ingen mer väntan på specialbagage i en avlägsen del av flygplatsen. Även bra nuförtiden då man på de flesta flygbolag får betala extra för incheckat bagage. Nu kan du i princip flyga med handbagage trots att du reser med små barn.

Mina favoritvagnar

  • Baby Jogger City Mini Zip: Märket som är störst på marknaden just nu. Finns i många varianter. Den här är min favorit.
  • Babyzen Yoyo+: har redan blivit en klassiker. Räddaren i nöden som kan fällas upp med en hand. Du kan alltså hålla bebisen samtidigt som du fäller upp vagnen.
  • GB Pockit / Pockit + : Minivagn som passar lite större barn

På Restaurang

Här är det vanligt att ta med vagnen in på restaurangen, tja i alla fall nästan på alla ställen. På många ställen checkar man in sin vagn till personalen och får en biljett med sitt nummer på. Som en Valet Parking fast för barnvagnar. När det är det är dags att gå hem får du tillbaka vagnen. Reser du hit under sommaren har måna restauranger och fik stora uteserveringar på trottoaren. Om du tar ett bord vid staketet kan du ha vagnen på utsidan och ändå känna dig nära. Perfekt när den lill* sover och du vill äta i lugn och ro.

Fina promenadstråk

När du tröttnat på trafiken och skyskraporna och alla turister i Midtown så bege dig ut mot kanterna på Manhattan. Runt nästan hela ön finns det fina långa parker med trevliga promenadvägar, som gjorda för barnvagnspromenader.

Mina favoriter

  • Central Park – inget slår denna gigantisk och mångsidiga park. Här slingrar sig flera mil långa gångvägar från Midtown till Harlem. När benen är trötta är det bara att rulla ut filten på en av alla gräsmattor och vila en stund. Här finns fik och matvagnar för den hungrige.
  • Brooklyn Bridge – makalöst snygg bro som sträcker sig från Manhattan till Brooklyn. Trevligt gångstråk i mitten men brantare än man kan tro.
  • Highline – ovanför stadens gator på en nedlagd järnvägsräls ringlar sig ett naturskönt stråk från 14.e gatan till Hudson Yards. En 2, 5 kilometer lång sträcka med fräck utsikt över staden.
  • Battery Park/Riverside Park – börja nere vid Battery park och följ västsidan så långt du orkar. Fin utsikt över Frihetsgudinnan och sedan Jersey City. Vindarna från the Hudon River svalkar skönt när det är varmt men är isande kalla om vintern.